Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Ajankohtaista / Maitolaituri suljetaan!
« Uusin viesti kirjoittanut lotta 29.05.17 - kello 15:47 »
Imetyksen tuki ry on uudistanut internet-sivunsa ja käynnistänyt kevään 2017 aikana ImetysChatin, jossa voi keskustella imetystukiäidin kanssa nimettömästi kahden kesken imetykseen liittyvistä asioista.
 
Chatin avautumisen myötä Maitolaituri-keskustelufoorumi poistuu käytöstä. Maitolaiturille ei voi enää kirjoittaa, vertaistukikeskusteluja on vielä jonkin aikaa mahdollista lukea.
 
Imetyksen tuki ry:n verkkosivuilta imetys.fi löydät lisätietoa ImetysChatista ja muista imetystukimuodoista sekä kattavan kokoelman tietoartikkeleita imetyksen avuksi.
 
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan!
2
Vauvavuoden imetys / Vs: Jääkaapista otetun maidon säilyvyysaika?
« Uusin viesti kirjoittanut Annas 29.05.17 - kello 15:18 »
Hei Iika!

Pumpattu/lypsetty maito säilyy jääkaapin takaosassa kaksi vuorokautta. Kun pumppaat, viilennä "rinnanlämmin" maito aina jääkaapissa omassa astiassaan ennenkuin yhdistät sen aiemmin pumpattuun. Näin säilyvyys pysyy parempana.  :)

Lisätietoa äidinmaidon säilytyksestä löydät osoitteesta https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/aidinmaidon-sailytys/
3
Imetyspettymykset / Vs: Synnytyksen käynnistämisen vaikutus imetykseen?
« Uusin viesti kirjoittanut Annas 29.05.17 - kello 15:12 »
Hei!

Maitolaituri on nykyään melko hiljainen. Haluaisitko jutella imetystukiäidin kanssa kahden kesken esimerkiksi chatissa? :-)
Chat on avoinna lähes päivittäin. Muita tukimuotojamme ovat tukipuhelin ja ryhmät eri puolella Suomea.
Lisätietoa löydät osoitteesta https://imetys.fi/

Ystävällisin terveisin

Anna Groundstroem
Imetyksen tuen vertaistukikoordinaattori
4
Vauvavuoden imetys / Vs: Vaativa 9 kk ikäinen tissitakiainen
« Uusin viesti kirjoittanut Annas 29.05.17 - kello 15:07 »
Hei!

Maitolaituri on nykyään melko hiljainen ja imetystukea saa Imetyksen tuen eri tukimuodoista: ImetysChatista, Imetystukipuhelimesta ja tukiryhmistä eri puolella Suomea. Imetystukiäidit päivystävät esimerkiksi chatissa lähes päivittäin ja jutella voi kahden kesken kaikessa rauhassa.  :)
Lisätietoa löydät osoitteesta https://imetys.fi/

Ystävällisin terveisin

Anna Groundstroem
Imetyksen tuen vertaistukikoordinaattori
5
Odottajien pohdintoja / Vs: Rintojen kovat kivut raskaana?
« Uusin viesti kirjoittanut Annas 29.05.17 - kello 15:06 »
Hei!

Maitolaituri on nykyään melko hiljainen ja imetystukea saa Imetyksen tuen eri tukimuodoista: ImetysChatista, Imetystukipuhelimesta ja tukiryhmistä eri puolella Suomea. Imetystukiäidit päivystävät esimerkiksi chatissa lähes päivittäin ja jutella voi kahden kesken kaikessa rauhassa.  :)
Lisätietoa löydät osoitteesta https://imetys.fi/

Ystävällisin terveisin

Anna Groundstroem
Imetyksen tuen vertaistukikoordinaattori
6
Odottajien pohdintoja / Rintojen kovat kivut raskaana?
« Uusin viesti kirjoittanut Lumin 19.05.17 - kello 22:58 »
Onkohan täällä ketään kohtalotovereita...? Olen nyt raskaana viikolla 21 ja koko tämän raskauden ajan on ollut aivan hillittömän kipeät rinnat. En käytä enää sanaa arka vaan oikeasti kipeät. Liikkuminen ja asennon vaihtaminen ilman liivejä on todella kivuliasta, kun rinnat liikkuvat. En oikein osaa kuvaillakaan kipua mitenkään, mutta rinnat eivät ole mitenkään erityisen turvoksissa tai pinkeät, törkeän kipeät vain. Se kipu tuntuu tuolla jossain syvemmällä ja olen ajatellut että johtuisiko se vaan jotenkin rintojen valmistautumiseen imetykseen tai jotakin.
7
Imetyspettymykset / Synnytyksen käynnistämisen vaikutus imetykseen?
« Uusin viesti kirjoittanut Tyynempi 16.05.17 - kello 14:12 »
Poika syntyi marraskuun pimeydessä tasan raskausviikolla 42 ballonkikäynnistyksen ja kalvojen puhkaisun jälkeen. Synnytyssalissa vauva imi rintaa tosi hyvin, mutta siihen se jäikin. Osastolla vauva nukkui ja nukkui ja nukkui, ei herännyt omatoimisesti syömään eikä herätettäessäkään. Kun lapsi lopulta saatiin hereille, oli hän niin vihainen, ettei suostunut tarttumaan rintaan. Meille tuotiin heti aluksi rintakumi, jonka avulla vauva sai rinnastaotteen vihaisenakin - mutta nukahti heti uudestaan. Kenties ruiskulla annettujen herättelytippojen ansiosta vauva sai vähän jotain mahaansakin.
Ensimmäiset kolmisen viikkoa vauva oli tissillä. Luulin, että söi, mutta ilmeisesti enimmäkseen nukkui. Vauvan imiessä nänneihin sattui todella paljon, ja selvitysten perusteella arvelinkin imuotteen vääräksi. En vain saanut vaikutettua asiaan. 1kk neuvolasssa todettiin, ettei paino ole noussut tarpeeksi, ja käskettiin antaa lisämaitoa.
Siitä alkoi pullotus. Imetys ei enää sattunut, mutta vauva alkoi hylkiä rintaa. Aluksi satunnaisesti, lopulta aina paitsi yöllä. Vauvan ollessa 3kk luulin imetyksen loppuvan siihen. Ei loppunut, mutta jatkui hankalana. Lopulta, oman jaksamisen vuoksi tarjosin rintaa ainoastaan kun tiesin sen varmasti kelpaavan: päiväunien jälkeen ja yöllä. Oman vauvan torjumaksi tuleminen oli riipivää.
En osannut aloittaa aktiivista pumppaamista. Rintapumppu, jonka olin jostain saanyt, oli täysi susi: se ei tarttunut rintaan mitenkään. Lypsämisen merkitystä ei neuvolassakaan korostettu. En osannut pyytää imetysohjausta; terveydenhoitaja tarkasti kyllä imuotteen ja totesi sen hyvältä näyttäväksi.
Olen vuosia seurannut, kun äitini on imettänyt kaikkia 11 pikkusisarustani, jokaista täysin vaivattomasti. Kuvittelin, että se voisi olla itselläni samanlaista.
Miksi ei ollut? Miksi joku meni vikaan? Jostain luin, että käynnistetty synnytys voi vaikuttaa maidon nousuun. Kävikö minulle niin?
Tällä hetkellä tilanne vauvan syömisten kanssa on se, että pullo kelpaa. Kiinteät kelpaavat. Rinta ei kelpaa kuin pari kertaa viikossa, eikä sieltä mitään tulekaan enää. Hyväksyn imetyksen loppumisen, mutta haluaisin tietää, miksi näin kävi.
8
Vauvavuoden imetys / Vaativa 9 kk ikäinen tissitakiainen
« Uusin viesti kirjoittanut Lyyra 06.04.17 - kello 20:20 »
Hei,

Meillä on 9kk ikäinen vauva, jota isä on hoitanut ollessani töissä noin 4 kk. 2 ensimmäistä kuukautta osapäivätöissä ja loput kokopäivätyössä.

Vauva on alusta lähtien ollut hirveä tissitakiainen. Alusta lähtien on ollut myös todella vaativa temperamentiltaan. ts. tiennyt mitä haluaa ja osannut sitä vaatia. On myös ollut todella huono nukkumaan ja omaa "vahtikoirageenit" eli herää todella herkästi.

1. kuukauden oli rinnalla melkein 12h/vuorokausi ja sylissä 24h/vrk. Alkoi heti huutaa kuin syötävä jos yritin laskea sylistä lattialle tai sängylle, eikä lopettanut ennenkuin otin takaisin syliin, näin myös jopa esim. vaippaa vaihdettaessa. Söin, nukuin ja kävin vessassa vauva sylissä. Suihkuun pääsin, kun vauva karjui isän sylissä. Neuvolassa kerrottiin, että vastasyntyneen viimeinen keino kommunikointiin on itku, mutta vielä tänäkin päivänä ihmettelen, että minnehän ne ensimmäiset keinot jäivät. Väsyessään karjui niin kauan että annoin nukahtaa rinnalle, ja useimmiten heräsi jos ote rinnasta irtosi.Tuolloin oli pakko opetella nukkumaan vauvan vieressä sängyssä, sillä vauva suostui nukkumaan vain sylissä tai rinnalla.

1.kk iässä aloitti häsläämisen rinnalla, eikä malttanut enää syödä rintaa kuin 5 minuuttia kerrallaan, tosin 15 minuutin välein.

4kk iässä oppi nukkumaan vaunuissa, tätä ennen oli suostunut nukkumaan vain sylissä tai sängyssä kiinni minussa. Vähän myöhemmin suostui myös nukkumaan autossa, tätä ennen huusi koko automatkan paitsi 5 ensimmäistä minuuttia.  :palvoa:

Ekat sosemaistiaiset sai 4kk iässä, 5 kk iässä päätti omatoimisesti siirtyä kokonaan sormiruokaan kun lusikka ei enää kelvannut. Pari kuukautta yritettiin tarjota ruokaa lusikasta, mutta ei vaan kelvannut. Nykyään joskus huoli sosetta lusikasta. Tutti ei ole koskaan kelvannut. 5kk lähtien ollaan korviketta imetyksen ohessa yritetty juottaa. Huolii jo nykyään sitä nokkamukista ja pullosta, mutta aina ei voi luottaa siihen että suostuisi edes nälissään juomaan, erityisesti jos olen paikalla. Vauva on ollut kokoajan lyhyehkö ja laiha, mutta parempaan päin mennään.

Päivisin vauvalla on täytynyt kokoajan olla tekemistä, heti kun tylsistyy alkaa itkeä. Kun on tekemistä on todella iloinen ja hauska vauva. Jos olen näköpiirissä, vaatii tosin rinnasta huikan 15 minuutin välein, muuten saa lohduttoman raivarin. Olen oppinut tunnistamaan tissinhimon jo pelkästä katseesta, sillä seuraavaksi tulee itku. Isän kanssa viikonpäivisin menee paremmin, kun tietää etten minä ole paikalla ja näin ollen samantasoista palvelua ei ole saatavissa. ;) Tehtiin muuten hirveästi työtä että saatiin vauva viihtymään isän kanssa.
4 sukulaisella on lähes samanikäiset vauvat, mutta mikään niistä ei ole tälläinen katuporaääninen kiukkupussi-tissitakiainen.

Vauva herää aina kun yritän laskea sen sylistäni tai jos olen sängystä 5 minuuttia kauemmin poissa. Vauva herää hyvänä yönä 2 tunnin välein, huonona tunnin välein tai jopa useammin. Jos vauva herää yöllä kunnolla, eli jos en laita rintaa suuhun ensimmäisistä ähinöistä, hän on 3 tuntia hereillä. Nyt on tosin alkanut parantaa ja on usein enää 1-1&1/2 tuntia hereillä yöllä. Tästä johtuen isä ei oikein voi huolehtia vauvasta yöllä. Päivisin olen töissä, iltaisin ja yöisin hoidan vauvaa... Alkaa käydä raskaaksi.

Luin kaikenlaisia oppaita ja ohjeita unikouluista. 8kk ikäisenä pidin pientä unikoulua, jossa annan rintaa, mutta en anna nukahtaa rinnalle. Se loppui siihen, että vauva ei kertakaikkiaan suostunut nukahtamaan ilman rintaa syliini. 2 yötä sujui kohtuullisesti, mutta sitten kolmantena iltana sai hirveät rintaraivarit ja huusi 4 tuntia suoraa huutoa huolimatta rintaa. Ja nukahti lopulta rinnalle ja suostui nukkumaan loppuyön vain rinnasta kiinni pitäen. Neuvolassa vaan todettiin, että tämänkin ikäinen vauva tarvitsee vielä ruokaa yöllä. :vasara: Siinä meni mun motivaatio asian suhteen.

Nukkuminen on siis meillä suurimpana ongelmana, nukkuu yöllä 7-9h ja päivällä vaunuissa yhteensä 3-5h. Nyt vaunuihinkin nukahtaminen on vaikeaa (jos olen paikalla niin jaksaa huutaa ja vastustaa unta kaksikin tuntia)
Onko tälläinen vauvan käytös kovin yleistä?
Pitäisikö minun jaksaa pitää jonkinmuotoinen unikoulu? Vai pitäisikö imetysvälejä yrittää pidentää ja millä keinoilla? Jotkut sanovat että imetys pitäisi lopettaa, mutta en edes tiedä millä keinoilla se meidän kohdalla onnistuisi. Tuntuu että olen kaiken mahdollisen näistä aiheista lukenut, mutta oikein mikään ei päde tämän oman vauvan kohdalla.

Positiivisiakin asioita tässä on, vauvani on kehittynyt todella nopeasti, mm. käveli tukien 5 kk iässä ja nyt 9 kk iässä harjoittelee ilman tukea kävelyä. Paino- ja pituusasiakin alkaa jo olla hoidossa, en tiedä eikö maitoni (4kk täysimetystä) vain riittänyt vai mitä siinä kävi.
9
Vauvavuoden imetys / Jääkaapista otetun maidon säilyvyysaika?
« Uusin viesti kirjoittanut Iika 31.03.17 - kello 11:22 »
Moikka!

Olen menossa muutamaksi tunniksi erääseen tilaisuuteen ja mies tulee kärryttelemään vauvan kanssa siihen lähistölle. Ajatuksena olisi pumpata aiemmin samana päivänä maitoa, mitä mies voisi sitten antaa vauvalle jos tämä herää nälkäisenä ennen kuin itse olen paikalla. En saa kerralla tarvittavaa määrää pumpattua, joten jos kerään päivän alkana jääkaappiin maitoa ja yhdistän ne pulloon ennen lähtöä, niin kuinka kauan maito säilyy pullossa käyttökelpoisena?
10
Vauvavuoden imetys / Vs: Imetys sattunut 1kk ajan, vauva 5kk
« Uusin viesti kirjoittanut Elni 08.02.17 - kello 20:02 »
Päivittelen itse tietoja tähän.. nyt sain sitten rintatulehduksen, josta tosin olen hyvää vauhtia toipumassa. Mutta tällä hetkellä molemmissa nänneissä kivuliaat haavat. Epäilen että vauvan imuote muuttui kun toinen rinta oli useamman päivän ajan pinkeä tukoksen takia..

Näyttäisi myös siltä että vauvalle on nousemassa ensimmäinen hammas. Ikenessä ei vielä näy tai tunnu mitään, mutta hankaa niin kovasti kaikkea mahdollista ikeniinsä, että selvästi kutittaa.

Kokeilin tänään rintakumia että rinnat saisivat edes hetken huilata. Imetys koski ihan yhtä paljon ja vauvallakin tuntui vain menevän hermot sen kanssa syödessä.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10