Kirjoittaja Aihe: Vesipullosta vahinkoa  (Luettu 1519 kertaa)

Maikki

  • Laiturilaiset
Vesipullosta vahinkoa
« : 06.01.17 - kello 19:37 »
Vauva terve 8kk poika 10kg juonut vain äidinmaitoa. Kiinteitä syönyt kolmisen kuukautta hyvällä halulla, öisin tankkaa rinnasta edelleen tunnin-parin välein. Äiti jaksellut ihan hyvin näin, isä haluaisi aloittaa nyt nimen omaan tuttipullosta veden antoa, jotta omien sanojensa mukaan "voisi näin olla joskus puolisen tuntia ns.rauhassa sitä juottaessaan". Ilmeisesti muistelee esikoistytön pulloaikaa kun nautiskeli maitonsa (imetyksen loppua kohti, joka n.8kk) lähinnä pienireikäisestätuttipullosta kunnes nukahti. Poika osaa jo juoda vetensä nokkamukista ja hörpätä lasista, joten äiti täällä nyt kyselee, voisiko tuttipullosta olla haittaa imetykselle tai muulle? Vauvan isä haluaisi siis päästä helpommalla - esim.ei ruokalappua juoton takia - ja puolestaan äiti perusteluita miksi ei vesipulloa kannata tässä vaiheessa enää ns.opettaa/varmuuden ettei kävisi kuten esikoisellemme - joka siis lopetti itse imetyksen kun sai pienen painon takia lisäksi pullomaitoa ja lopulta rajoittamatta...

Lamaria

  • Laiturilaiset
Vs: Vesipullosta vahinkoa
« Vastaus #1 : 30.01.17 - kello 14:46 »
Hei Maikki! Onnea hienosta imetystaipaleesta! Harmi, ettet ole saanut vastausta aiemmin - teidän tilanteenne ei ole ehkä enää ajankohtainen, mutta vastaan nyt silti. :)

Kuulostaa siltä, että haluat edelleen jatkaa imetystä, ja miehesi taas haluaisi osallistua vauvan hoitoon antamalla tuttipullosta vettä. Koska imetys on teillä jo vakiintunut, ja vauva saa halutessaan käydä rinnalla myös yöllä, imetyksen jatkuminen on mielestäni hyvin turvattu. Monet aktiiviset, kiinteitä syövät vauvat tankkaavat mielellään yöllä maitoa, koska eivät välttämättä malta/jaksa päivällä olla niin paljoa rinnalla kuin tarvitsisi. Rintamaidon tulisikin olla ensisijainen ravinto vauvalle vuoden ikään asti kiinteiden ohella (ja tämänkin jälkeen imetystä saa jatkaa niin pitkään kuin haluatte). Imetyksen jatkumista voi turvata imettämällä aina ennen kiinteiden tarjoamista. Halutessaan vauvalle voi antaa ruokailujen yhteydessä (harjoittelumielessä) vesihörpyt (tai myöhemmin iänmukaisesti/toiveiden mukaan maitotuotteita), mutta lapsentahtisesti imetetty vauva saa tarvitsemansa nesteen rintamaidosta ja ravinnosta.

Koska vauvanne osaa juoda jo lasista/nokkamukista, en näe varsinaisesti syytä tuttipullolle opettamisessa tässä vaiheessa, mutta toisaalta tutti tai tuttipullo itsessään eivät ole tässä vaiheessa riski imetykselle imuotteen kannalta. Tuttipulloa käytettäessä tulee kuitenkin huomioida riski "tupata vauva liian täyteen" (tuttipullon tuttiosa laukaisee voimakkaasti vauvan nielemisrefleksin, ja hän nielee helposti pullon tyhjäksi, vaikka ei haluaisikaan), jolloin maha saattaa täyttyä kerralla liiaksi ja imetyskertoja jäädä välistä. Mikäli tuttipulloa haluaa käyttää, suosittelen ehdottomasti tutustumaan vauvantahtisen pulloruokinnan tekniikkaan, https://imetys.fi/wp/wp-content/uploads/2016/12/vauvantahtinen_pulloruokintaFISE.pdf.  Vauvantahtinen pulloruokintatekniikka on imetysystävällinen ja vauvalle mielyttävämpi tapa.

Suosittelen siis ensisijaisesti nokkamukia tai lasia, jota käytätte jo muutenkin, tai sitten vauvantahtista pulloruokintaa. Ja kuten varmasti tiedätte, isä voi osoittaa vauvalle huolenpitoa ja läheisyyttä muutenkin kuin ruokkimalla vauvaa tuttipullosta, esim. sylittely, laulaminen, kylvettäminen, leikkiminen ja muu läheisyys voivat olla tärkeä osa isän ja vauvan suhdetta.

Hyvää jatkoa vauvavuotenne loppuun! :)
Tukiäiti vuoden 2015 alusta