Kirjoittaja Aihe: Synnytyksen käynnistämisen vaikutus imetykseen?  (Luettu 935 kertaa)

Tyynempi

  • Vieras
Synnytyksen käynnistämisen vaikutus imetykseen?
« : 16.05.17 - kello 14:12 »
Poika syntyi marraskuun pimeydessä tasan raskausviikolla 42 ballonkikäynnistyksen ja kalvojen puhkaisun jälkeen. Synnytyssalissa vauva imi rintaa tosi hyvin, mutta siihen se jäikin. Osastolla vauva nukkui ja nukkui ja nukkui, ei herännyt omatoimisesti syömään eikä herätettäessäkään. Kun lapsi lopulta saatiin hereille, oli hän niin vihainen, ettei suostunut tarttumaan rintaan. Meille tuotiin heti aluksi rintakumi, jonka avulla vauva sai rinnastaotteen vihaisenakin - mutta nukahti heti uudestaan. Kenties ruiskulla annettujen herättelytippojen ansiosta vauva sai vähän jotain mahaansakin.
Ensimmäiset kolmisen viikkoa vauva oli tissillä. Luulin, että söi, mutta ilmeisesti enimmäkseen nukkui. Vauvan imiessä nänneihin sattui todella paljon, ja selvitysten perusteella arvelinkin imuotteen vääräksi. En vain saanut vaikutettua asiaan. 1kk neuvolasssa todettiin, ettei paino ole noussut tarpeeksi, ja käskettiin antaa lisämaitoa.
Siitä alkoi pullotus. Imetys ei enää sattunut, mutta vauva alkoi hylkiä rintaa. Aluksi satunnaisesti, lopulta aina paitsi yöllä. Vauvan ollessa 3kk luulin imetyksen loppuvan siihen. Ei loppunut, mutta jatkui hankalana. Lopulta, oman jaksamisen vuoksi tarjosin rintaa ainoastaan kun tiesin sen varmasti kelpaavan: päiväunien jälkeen ja yöllä. Oman vauvan torjumaksi tuleminen oli riipivää.
En osannut aloittaa aktiivista pumppaamista. Rintapumppu, jonka olin jostain saanyt, oli täysi susi: se ei tarttunut rintaan mitenkään. Lypsämisen merkitystä ei neuvolassakaan korostettu. En osannut pyytää imetysohjausta; terveydenhoitaja tarkasti kyllä imuotteen ja totesi sen hyvältä näyttäväksi.
Olen vuosia seurannut, kun äitini on imettänyt kaikkia 11 pikkusisarustani, jokaista täysin vaivattomasti. Kuvittelin, että se voisi olla itselläni samanlaista.
Miksi ei ollut? Miksi joku meni vikaan? Jostain luin, että käynnistetty synnytys voi vaikuttaa maidon nousuun. Kävikö minulle niin?
Tällä hetkellä tilanne vauvan syömisten kanssa on se, että pullo kelpaa. Kiinteät kelpaavat. Rinta ei kelpaa kuin pari kertaa viikossa, eikä sieltä mitään tulekaan enää. Hyväksyn imetyksen loppumisen, mutta haluaisin tietää, miksi näin kävi.

Annas

  • Vieras
Vs: Synnytyksen käynnistämisen vaikutus imetykseen?
« Vastaus #1 : 29.05.17 - kello 15:12 »
Hei!

Maitolaituri on nykyään melko hiljainen. Haluaisitko jutella imetystukiäidin kanssa kahden kesken esimerkiksi chatissa? :-)
Chat on avoinna lähes päivittäin. Muita tukimuotojamme ovat tukipuhelin ja ryhmät eri puolella Suomea.
Lisätietoa löydät osoitteesta https://imetys.fi/

Ystävällisin terveisin

Anna Groundstroem
Imetyksen tuen vertaistukikoordinaattori